måndag 21 september 2009

En ljusare måndag

En vecka har gått sedan mitt förra blogginlägg och begreppet "tiden läker alla sår" är faktiskt ingen klyscha, jag mår bättre och är lite gladare. Jobbade som en tok hela förra veckan inklusive helgen, 63 timmar, puh! Nu kan jag med gott samvete ha ett par fridagar och sedan några dagars semester på det, ska faktiskt vara ledig en hel vecka, skönt!

På onsdag drar vi till fjällen där vi ska tillbringa resten av veckan tillsammans med goda vänner, ett par som också kämpar på i IVF-träsket. Vi ska njuta av höstens alla färger ute i naturen, den klara friska luften och den fridfulla tystnaden. Vi ska även bada bastu och dricka kall öl, äta goda middagar med massor av rött vin till och snaska i oss en massa godsaker. Vi kommer med största sannolikhet rulla ner för fjället när det är dags att ta sig ner till bilen för att åka hem. Men det ska vi unna oss!

Idag kom ett kuvert från IVF-kliniken innehållande ny behandlingsplan och recept. Vi ska göra korta metoden igen, starten går vecka 41. Eftersom vi haft några intressanta diskussioner med vår läkare om huruvida man kan förbättra spermiekvaliteten eller inte så innehöll kuvertet även en vetenskaplig artikel.

Artikeln är publicerad i American Journal of Reproductive Immunology 2008 och har titeln "Clinical Relevance of Oxidative Stress in Male Factor Infertility: An Update". Den är skriven av Ashok Agarwal, Kartikeya Makker och Rakesh Sharma från Reproductive Research Center, Glickman Urological and Kidney Institute, Department of Obstetrics-Gynecology, Cleveland Clinic, Cleveland, OH, USA.

Jag har inte hunnit läsa hela artikeln ännu men har skummat igenom den litegrann samt läst läkarens understrykningar. Artikeln handlar om DNA skador på spermier och hur man genom att tillföra antioxidanter kan förebygga sådana skador och förbättra spermiernas kvalitet. Antioxidanter har visat sig minska DNA skador på spermier. De viktigaste antioxidanterna är vitamin E, vitamin C och coenzym Q10. De som intog 1 g av vitaminerna C och E i två månaders tid fick en markant förbättrad spermiekvalitet avseende DNA skador medan de som enbart fick placebo inte fick någon förbättring alls. Man såg även en markant förbättring av både befruktningsgrad (48,2 % istället för 6,9%) och implantation (19,6% istället för 2,2%) vid ICSI.

Fascinerande! Efter att mannen har fått läsa artikeln ikväll så kommer han nog hänga på låset på första bästa apotek imorgon bitti för att inhandla dessa hästdoser av C och E vitamin.

4 kommentarer:

Sara sa...

Vad skönt att höra att du mår bättre.
Hoppas att ni får en riktigt bra fjällresa, skönt att åka med vänner som är i samma situation som en själva.

På min blogg pågår just nu en tävling där man kan vinna gravtester och ägglossningstester!

Sara sa...

Vad gôtt att du mår bättre!!
Skönt att höra!
Kram

MochM sa...

Det är otroligt vad man klarar av. Att man alltid kommer igen, trots svartaste svart.
Intressant med artikeln, ser fram emot att få höra mer om hur det går med detta.
Ha härliga dagar i fjällen!

Anonym sa...

Hoppas ni haft det underbart i fjällen!
P.S. Verkligen intressant det där med antioxidanterna, tack för informationen!
kram